Hoppa till innehåll

Blogg

Att vara med vingård, så kul!

Äntligen tillbaka i Spanien efter sju månader. Vi började med att flytta in i vår nya lägenhet i Tarragona.

Det har gått lång tid mellan blogginläggen på sistone. Förhoppningsvis blir det ändring på det nu. Covidpandemin håller på att fasas ut och överlag så känns det som att folk börjat se och planera framåt igen. Det gäller definitivt för Bell Cros.

Vi är fulla av förhoppning och förväntan. För ett par veckor sedan var vi äntligen på plats i Montsant efter att inte ha varit där sedan skörden i september 2020. Vilken känsla! Då hade vi också vårt första besök i vingården. Muxinach vår distributör i Barcelonaregionen, besökte oss med sitt förnyade team. Vi hade en fantastisk dag ute och vädret var helt perfekt. Vår winemaker Joan Asens började med att ta oss runt och visa vingården, som har fått mycket uppmärksamhet denna vinter. Det har planterats nytt, nya uppbindningssystem för vinrankorna, ny stödbevattningsanläggning, införande organisk skadebekämpnings i form av sexual confusion (feminina fermoner) etc. Allt gjort av vår nye teammedlem Andreu Toldra som numera sköter det dagliga arbetet i vingården. Underbare Baltasar Vendrell har lämnat Bell Cros och hjälper åter till med familjevingården.

Efter rundvandringen och tillbaka till vårat lilla stenhus mitt på vingården, så väntade Ramon Roset på oss för en ost- och vinprovning. Vi smakade på olika ostar var för sig och på kombinationen ost/vin. Spännande att smaka hur ost och vin kombinerat höjer smaken av så väl ost som vin. Personligen tyckte jag nog att det roligaste var att tillsammans med ostarna prova fyra helt olika vita viner från Bell Cros. Man blir riktigt stolt och glad över att se vad vi lyckat åstadkomma tillsammans som ett team, ”Team Bell Cros”! Jag måste nämna det vita/orange Brisatvinet ONE OFF #3, gjort av 100% Garnacha Blanca, som har skalmacererats en månad och sedan lagrats i ett granitägg. Ett vin med komplex och lång eftersmak som bara växer i munnen.

Här kunde egentligen dagen slutat om inte vår Miguel Figini hade plockat fram grillen och bjöd på olika sorter av kött grillat på argentinskt sätt. Inte nog med det, till detta bjöd Joan Asens på olika röda viner, dels viner som redan är lanserade och även kommande lanseringar.

Dagen avslutades efter sex timmar med att Anne och Ann bjöd på äkta Daim-mandeltårta inköpt på IKEA. Givetvis plockades ännu ett nytt vin fram, ett bubbligt Ancestralvin (PetNat) som några av våra gäster fick degorgera själva.

Sex timmar går fort och det är nu man inser, vilket man nästan glömt, hur kul det är att vara med vingård.

Joan visar runt i vingården och förklarar de olika jordmånerna.
Vi växer, nu är 17ha planterat med vinrankor.
Nya uppbindningssystem tar form.
Och vackert blev det. 😊
Ramon förklarar hur ost och vin fungerar tillsammans.
Daniel i gott sällskap.
Miguel, det kan inte bli annat än bra när en argentinare grillar.
Livsnjutare!
Miguel förklarar för Toni hur man gör en degorgering. Och resultatet…………..
Till sist våra nya Team-medlemmar som renar vattenreservoarerna organisk genom att äta upp algerna. Kanske blir det fisk till vinet senare. 😉

Ett nytt ”normalt” år 2021.

Bästa hälsningar från Sverige!

Ett gott nytt år 2021 det är det vi hoppas på. Sämre än 2020 kan det troligtvis inte bli.

2020 började väldigt bra. I början av året lanserade vi Bell Cros i Spanien och Sverige och förutsättningarna med mycket regn i Montsant på våren gav förhoppningar om en rekordskörd, men istället så kom Covid. Alla lanseringsaktiviteter ställdes in och dessutom drabbades vår vingård av gråmögelröta vi förlorade ca 2/3 av skörden. Resten är historia…..

Vi fortsätter att arbeta med glädje och entusiasm, detta projekt är riktigt kul. Vi är förberedda på att ta emot alla efterlängtade besökare när det börjar bli möjligt att träffas och resa igen. Vi saknar mötet med alla vinentusiaster, att få dela med oss av vårt vinprojekt och att få prata vin igen.

Vi har mycket spännande på gång. Förutom några nya viner i vårt ordinarie sortiment så kommer vi att släppa tre nya viner under året i vår sidoserie ”ONE OFF”. ”ONE OFF” är viner vi bara gör en gång i mycket begränsade upplagor. Första vinet i år, ONE OFF #2, är ett naturvin gjort av 100% Garnacha Blanca i en upplaga av 493 flaskor. ONE OFF #3 och #4 är också naturviner, ett orange vin (Brisat som det kallas lokalt) och ett mousserande Ancestral vin (PetNat).

Nu håller vi tummarna och hoppas på att allt ska bli ”normalt” igen. 😊

Skörd 2020.

2/3 av skörden gick bort pga gråmögelröta.

2020, ett år som inte har varit som det brukar, förutom att naturen har haft sin gilla gång. Skörden 2021 inleddes den 26:e augusti, 1-2 veckor tidigare än normalt.

Det är alltid en viss förväntning när skörden börjar. Detta år visste vi innan vi började skörda att de skördade kg inte skulle bli så många. Våren började med mycket regn och det såg ut som om det skulle bli en rekordskörd. Vi ökade kapaciteten i vineriet och köpte in nya ståltankar och fat. Tyvärr fortsatte det regna när sommaren och värmen kom. Vi drabbades, som så många andra i området, av gråmögelröta. En månad senare när skörden var avklarad vet vi att vi förlorade ca 2/3 av skörden. Förra året, sista veckan i juni, drabbades stora delar av Europa av en värmevåg med temperaturer upp till 45°C. Då förlorade vi ca 50% av skörden. Det är bara att gilla läget. 😊

Själva har vi inte varit på plats i Spanien sedan slutet januari pga den rådande pandemin, så när vi kom för att deltaga i skörden var det givetvis mycket känslor och glädje för oss. Vi har ett fantastiskt, självgående team på plats som sköter vingården på bästa möjliga sätt, vilket vi är mycket tacksamma för.

Förutom vinerna i det ordinarie BELL CROS-sortimentet, så gjorde vi vårt första vin i den nya sidoserien ”ONE OFF” förra året. ”ONE OFF” står för något som man bara gör en gång. Som vinproducent gör vi försök med olika viner och vinstilar. De viner som vi gillar och tror på släpper vi i en begränsad upplaga och detta gör vi bara en gång. Första vinet i denna serie var ONE OFF #1, ett naturvin gjort på 100% Cabernet Sauvignon. I år har vi försökt att göra två nya ONE OFF viner, #2 och #3. Ett vitt mousserande Ancestralvin (Pet-Nat) och ett orange vin, Brisat, som det kallas lokalt. Detta var riktigt kul att göra, alltid kul med något nytt. Dessa viner håller nu på att vinifieras och vi hoppas att de kommer att bra, så att vi kan lansera dem senare.

Annars har det tyvärr varit lite väl lugnt. Alla mässor och event har ställts in. Vi som nytt märke är väldigt beroende av att visa upp oss och våra fina viner, annars är det svårt för omvärlden att får reda på att Bell Cros existerar. Vi har inlett ett samarbete om att distribuera Bell Cros viner med Veneto Vin i Danmark och med Wine Palace, Girona i Spanien.

Jag har fått förmånen att hjälpa till som vingårdsguide och att leda vinprovningar på en av Sveriges största vingårdar, Ästad vingård, www.astadvingard.se . Förvånad att det görs vin i Sverige? Ja, det finns faktiskt ca 35 kommersiella vingårdar i Sverige. Det är speciella druvor som odlas, utvecklade för att klara kalla och fuktiga klimat. Den vanligaste druvan är en grön druva ”Solaris”. Det är givetvis väldigt kul att prata vin, men det är också mycket intressant att ta del av två vinprojekt med helt olika förutsättningar, värme och sol v.s. frost och regn.

En tankeställare. I stort sett alla som bedriver 100% organisk odling i området har förlorat ca 50-100% av skörden pga gråmögelrötan. De som bedriver konventionell odling med syntetiska bekämpningsmedel har förlorat 10-20% av skörden. Bedriver du en ”hybrid” av organisk odling och tillåter att bespruta med syntetiska bekämpningsmedel för att rädda skörden vid svåra år, så kan du inte certifiera vingården för organisk odling och märka dina viner med EU:s gröna löv för detta. Är konsumenten av vin medveten om detta och beredd att betala extra för ett 100 % certifierat organiskt vin? Går det att kompensera priset på 100% certifierat organiskt vin för detta?………..

Slutligen ett stort tack till Team Bell Cros och alla som hjälpte till med skörden. Ett speciellt tack till Baltasar som lett och samordnat arbetet.

Äntligen på väg till Spanien.
Först ut att skördas var de gröna druvorna och visst tyckte Xavi att dom smakade gott!
Under hatten och bakom masken är det Miguel som hämtar kolsyreis, som används för att skydda de gröna druvorna att oxidera.
Kolsyreisen på plats i druvkrossen ger en spöklik atmosfär.
Skalen som de gröna druvorna jäser tillsammans med har lagt sig som ett lock över druvjuicen.
Lite klibbig söt must som ett glatt (sött) gäng smakar av.
Ann också!!
Sockerhalten i musten som ska användas till den mousserande Ancestralen mäts frekvent. En liten bestämd mängd socker ska finnas kvar i musten innan tappning på flaska.
I väntan på att sockerhalten skulle går ner så besökte vi Vall Llach i DOQ Priorat. Albert, inte bara ägare av vineriet utan ock en fantastisk guide visade runt i detta historiska vineri. Här poserar Albert framför de 100 år gamla tunnorna med Ranci.
Äntligen, Joan tappar den icke färdigjästa musten på flaska, ca 1.000 st.
Ann svingar hammaren med glädje och försluter flaskorna.
Ett par veckor in i skörden så var det dags för de blå Garnachadruvorna. Prover av tas av druvorna. Sockerhalten och syran kontrolleras. När ett optimalt förhållande mellan sockret och syran erhålles är det dags att skörda.
Baltasar med första korgen blå druvor.
Och så i med druvorna i krossen och avstjälkaren.
Joan pumpar över det färdigjästa vinet i en ny tank. Vinet är klart för malolaktisk konvertering.
David tar hand om skalresterna.
För att bestämma vilken stil av mousserande Ancestral vi ska ha, så var vi givetvis tvungna att testa lite olika stilar. 😊
Emellanåt lite avkoppling. Miguel (Argentinare) förevisar om olika typer av kött och hur dom tillagas. OBS! Covid-säkert med väl tilltagna avstånd mellan borden. 😊

Guía Peñín 2021.

Fyra av våra fem viner har fått utmärkelsen 90 poäng eller mer.

Vi är stolta och glada över att vi redan under vårt första lansringsår fått utmärkelsen 90 poäng eller mer i Guía Peñín 2021 för fyra av våra fem viner. Guía Peñín är en av de viktigaste och mest inflytelserika vinguiderna i Spanien samt ett riktmärke för många vinälskare och yrkesverksamma i vinvärlden. Ett vin som fått 90 poäng eller mer bedöms vara bättre än normalt, dvs excellent.

El Tracte / 2017, 92 poäng

El Camí / 2018, 91 poäng

L’Addició / 2018, 92 poäng

L’Amic / 2019, 90 poäng

Guía Peñín har i år provsmakat mer än 10.000 viner. Vinproducenter med ett eller flera viner som fått 90 poäng eller mer, bjuds in till att deltaga i den prestigefyllda mässan ” los Mejores Vinos de España”, de bästa vinerna i Spanien.

Vi ses i IFEMA (Madrid) den 26 och 27 oktober, 2020.

Den tryckta boken Guía Peñín 2021 kommer någon gång i höst. Onlineversionen finns på http://guiapenin.wine/ .

Bara en bild.

Miguel har fått en av sina favorituppgifter, att korka upp vinerna.

En tidning behövde bara en bild till artikeln som dom hade skrivit om vårt nya vin. Självklart kunde vi ta en bild. Just det vinet som skulle plåtas hade vi inte hemma i Sverige. Vi kunde inte ta oss till Spanien pga alla rådande reserestriktioner. Att man är svensk gör inte resandet enklare i dessa tider, då vi med några andra få länder är portade till att resa till de flesta länder.

Så det var bara att lösa det på distans med våra spanska vänner. Det började med ett mail med en fråga om vi kunde få hjälp med att ta en produktbild, sedan blev det videomöte, fler blev inblandande, nya Zoom-möten osv. Hur klarade man sig utan Zoom-möten tidigare? 😊 Nu var så många involverade i denna bild att kostnaden för att ta den började att skjuta i höjden, så varför inte ta bilder av alla produkter när vi ändå var igång. Bra idé, nu började det bli seriöst, vilket jag iof gillar. Vi tog hjälp av en duktig stylist för att arrangera bilderna. Nya Zoom-möten, och ett moodboard skapades som inspiration och som en vägledning för fotograferingen.

Vi insåg att bilderna måste fotograferas i olika miljöer för att alla inte skulle se likadana ut. Vi kontaktade Brichs Restaurang i Falset, som har en miljö som stämmer väl överens med den image Bell Cros har. För övrigt serveras väldigt god mat där, väl värt ett besök. Bilder som skulle vara mer funky och/eller i traditionell miljö togs på Mas Ardèvol i Falset-Porrera, ett rustikt och färgsprakande boende, perfekt för vinturism.

Slutligen så behövde vi också hjälp med ljussättningen. En del av resultatet och bakgrundsmaterialet kan ni se här. Alla bilder finns på hemsidan i bildgalleriet. Totalt var 5-10 personer involverade. Hoppas ni gillar bilderna, vi skulle ju bara ta en bild. 😊

Moodboard för ONE OFF #1, pastelltoner och en känsla av fräschör för att stärka känslan av innovation och modernitet.
Vår stylist Laura Folch agerar kypare.
Så här blev första bilden på ONE OFF #1.
Vår fotograf Rafael López-Monné i action.
Och resultatet….
Moodboard för El Camí. En avkopplande atmosfär, med nyanser av lila, grönt och rödbrunt. En bok, ett glas och en skön läsfåtölj.
Hmmm, en bra början, men något fattas……
En hund i bakgrunden kan aldrig bli fel.
Jaaa…………!!!!!
Vi hittade ingen skön läsfåtölj, en bok får duga.
Och andra bilden på El Camí.
Moodboard La Figaflor, fräsch stämning med gula, vita och gröna färger.
Här behövdes det lite extra ljusreflektion.
Rent och snyggt ska det vara, inga fläckar!!!
La Figaflor, fräscht!!
Här behövs också lite extra ljusreflektion.
Inte Moses i vassen, utan storebror (magnum) och lillebror El Camí.

En blogg om ingenting.

Alla våra viner!

Denna blogg var tänkt att handla om ingenting, om man nu kan skriva om ingenting. Just nu i dessa konstiga tider så känns det som att ingenting händer.

Tills för bara ett par månader sedan så var det högsta växel och full fart framåt, lanseringsmöten, nya distributörer, många nya viner på gång osv. Och nu? Ja, de nya distributörerna fick tvärstopp och hann inte riktigt komma igång med försäljningen av våra viner. Men i skymundan har vi jobbat hårt med att få fram alla nya viner. Visst har det har varit kämpigt och tagit lång tid. Vi har visserligen kunnat jobba inne i vineriet, men eftersom Spanien i stort sett har stängt ner all verksamhet, så har det varit svårt att få material från underleverantörer, såsom flasketiketter, korkar, flaskor, vinlådor etc. Eftersom vi är ett nytt vineri med bara nya produkter, så har vi inga lager att ta av, vi måste producera nytt.

Nu har vi med en stor insats från alla faktiskt fått fem olika viner i vårt ordinarie sortiment klara för leverans. Ett vin av varje färg (rött, rosé och vitt), lite yngre och fruktigare viner. Två mer strukturerade viner, ett rött och ett vitt, som bäst avnjuts tillsammans med mat.

Vi har även tagit fram ett vin som heter ONE OFF #1, Bell Cros första natur- och veganvin gjort på 100 % Cabernet Sauvignon. Denna serie av viner har fått en egen lite lekfullare identitet. Och lekfullt är just vad det är. För att utvecklas som vinproducent gör vi försök med olika viner och vinstilar. De viner som vi gillar och tror på kommer vi att släppa i begränsade upplagor. Vinerna kan vara gjorda av druvsorter vi vanligtvis inte använder, alternativa vinifieringsmetoder, druvor från nya odlingsområden etc. Vi har valt att ge denna speciella produktlinje namnet ”ONE OFF”, något som man bara gör en gång.

Ute på vinfälten fungerar allt som vanligt, där finns inga restriktioner trots nuvarande situation. Där är arbetet i full gång. Vädret hittills med mycket regn och värme har varit gynnsamt för vindruvorna. Om det fortsätter så, kan skörden bli extra stor i år. Med de druvor vi producerar så vi har idag kapacitet att göra drygt 50.000 flaskor vin. Eftersom vi är en ny producent så har vi endast gjort vin av hälften av druvorna tidigare. Resterande druvor har vi sålt till andra vinerier. Med rådande situation där de flesta vingårdar har svårt att få sålt sina viner och har välfyllda lager plus att det kanske blir en extra stor skörd i år, så blir det svårt att sälja vårt överskott av druvor. Så i år kommer vi att göra vin av alla druvor och kommer att producera runt 50.000 flaskor vin. För att klara detta har vi beställt nya ståltankar från Italien och ekfat från Frankrike. Som ny producent med än så länge begränsad distribution, så blir det till att lägga flaskorna på lager. Som tur är så vinner våra viner på längre lagring och blir bara bättre med tiden.

Nu blev denna blogg lite längre än vad jag hade tänkt, men det har faktiskt hänt en hel del. 😊

L’Amic, vårt nya rosévin, precis buteljerat och ”inburat” i säkert förvar.
ONE OFF #1, Bell Cros första natur- och veganvin med en ny lekfull etikett.
Även korken till ONE OFF #1 har fått eget utseende.
David sliter hårt för allt få våra nya viner klara. Påfyllnad av korkar i buteljeringsmaskinen.
Nya stöttor till vinstockarna som planterades förra året. Dom har växt sig stora och behöver bättre stöttning.
De nya stöttorna på plats och beredning av mark för nya plantor.
Nya plantor som väntar på att komma ner i jorden.
Ett enformigt jobb att sittande bakom traktorn stoppa de nya plantorna på plats. En plats som ska bli deras nya hem ca 100 år framåt.
En ny foudre, 1.000 L, för våra kommande toppviner väntar på att få ta plats i vineriet.

Nya vineriet, bygglovsansökan inlämnad.

Under jorden blir det, vineriet till höger och besöksområdet till vänster.

Efter ca tretton månaders arbete har vi nu lämnat in en 500 sidor lång bygglovsansökan till Marçá City Hall om att få bygga ett Bell Cros vineri. Det har varit tretton månader intensivt och väldigt roligt arbete som Team Bell Cros gjort tillsammans med teamet från arkitektfirman Batlleiroig i Barcelona.

Efter mycket hänsynstagande till bla miljö, omgivning, restriktioner, ekonomi etc har projektet landat i att det blir ett vineri som kommer att ligga helt under mark och dessutom med en fantastisk utsikt över våra vinfält och närmaste by Marçà. Genom att lägga det under mark gör vi minsta möjliga påverkan på omgivningarna och miljön och dessutom kan vi ta fördel av den naturliga kylning marken ger och som behövs för vinifieringen. Uppvärmning kommer att ske delvis med solpaneler. Det fasta avfallet kommer att komposteras och avloppsvattnet kommer att  renas med anlagd våtmark för att kunna återanvända det.

Dynamiken i ett projekt som detta är väldigt intressant. Arkitekterna vill göra en arkitektoniskt byggnad, ekonomen försöker hålla kostnaderna nere, winemakern önskar en optimal anläggning för att göra det perfekta vinet, logistiken ska vara enkel och funktionerande, besökarna ska få en fin upplevelse, myndigheterna tycker sitt etc etc. Många ritningar och layouter har det blivit. Den slutliga bygglovsansökan är en kompromiss där alla aspekter har beaktats. Hoppas alla blir nöjda.

I bygglovsansökan ingår också en renovering av ett gammalt förråd i anslutning till vineriet. Det är tänkt att fungera som en framtida bostad för oss eftersom det är viktigt att bo i anslutning till vinverksamheten. Vi har redan nu tagit beslutet att inte bygga vineriet om vi inte får bygga ett boningshus. I så fall får vi tänka om och istället inhysa vineriet i någon centralt belägen industriell byggnad med bra logistik och funktionella lokaler.

Detta projekt kommer att ta ytterligare ca 2-3 år att genomföra. I väntan på att vineriet ska bli klart, så har vi gjort en tillfällig renovering av vår ”ruin” där vi tar emot besökare och dricker vin tillsamman. Ni är alla välkomna att besöka oss och ta del av vårt vinprojekt, det är bara att höra av er.

Tre våningar, allt som allt.
Vineriet optimerat för att göra det ”perfekta” vinet.
Besöksområdet med plats för vinprovning, inne och ute.
Utsikten från besöksområdet, att njuta av i sällskap med ett glas vin.
Förhoppningsvis vår framtida bostad. Det gamla förrådet blir boningshus.
Den gamla ruinen/skjulet fixas också till.
Värme/kylstudier för att minimera energiförbrukningen.
Allt har undersöks väldigt noggrant. Här borras det för en geoteknisk undersökning.
Borrproverna visade att det är väldigt lite berg att spränga bort.
Många diskussioner med det fantastiska teamet från arkitektfirman Batlleiroig i Barcelona har det blivit.

Nu går det t.o.m. att köpa vårt vin!

Toni & Anastasia från Muxinach firar med Ann & Peter på restaurang Enovin, Ripollet (Barcelona). En helt unikt och fantastisk restaurang, ett ombyggt varulager för viner till restaurang.

Vi har fått många frågor om var man kan köpa Bell Cros och vi ger alltid samma svar ”det går inte, du får vänta tills ….”, men nu är det möjligt!!!

Bell Cros är ett svensk/katalanskt projekt och således har vi två hemmamarknader. Distribution börjar nu i båda länderna samtidigt. Vi är väldigt glada att nu ha ingått partnerskap med två väldigt duktiga distributörer; Rewine AB i Sverige, www.rewine.se , och Muxinach, www.muxinach.com , i Barcelonaprovinsen.

Muxinach är en av de största exklusiva vin- och spritdistributörerna i Barcelona sedan 30 år tillbaka. Muxinach håller på att förnya sitt sortiment och vad passar då inte bättre än att inleda ett samarbete med en helt ny vingård, Bell Cros. Tredje veckan i februari besökte Muxinach’s tio säljare Bell Cros och fick en grundlig genomgång av vinerna och en rundvandring i vingården.

Rewine har funnits på marknaden ett tiotal år. Nyligen gjorde bolaget en ”omstart” och nu drivs det av tre hängivna delägare med mångårig erfarenhet från branschen. Det är ett härligt och hungrigt gäng som kommer att göra Bell Cros tillgängligt både på restauranger och Systembolaget. Första vinet som kommer att kunna köpas av privatpersoner på Systembolaget är vårt nya röda instegsvin ”El Camí”. Det släpps i beställningssortiment 2020-03-16 och har artikelnummer 7096201.

Nu börjar det bli vår i vingården och arbetet med årgång 2020 pågår som bäst med beskärning av vinstockarna, kompostering som ett led i vår ekologiska odling, nya stöttor till Garnacha Blanca vinrankorna som planterades förra året, nyplantering av 1,4 ha Garnacha Blanca och Garnacha Negra osv.

När Joan förklarar vinerna för Team-Muxinach lyssnar alla koncentrerat.
Det roligaste av allt, att prova kommande viner direkt från fat och tank.
Team Muxinach!
Alla fick smakprover att ta med hem och prova i lugn och ro.

Bell Cros lanserat i Katalonien!

Team Bell Cros poserar.

Äntligen var det dags. Tredje veckan i januari bjöds vinskribenter och sommelierer i Katalonien in till lanseringen av Bell Cros. Under två timmar fick alla ta del av vårt vinäventyr och prova våra viner. Vinbaren AmoVino i Barcelona som är helt specialiserad på katalanska viner var det naturliga valet att göra lanseringen på. Hela Team Bell Cros, som nu växt till sex personer, var på plats och presenterade sig.

Vår vinmakare Joan Asens berättade om Bell Cros som vingård och dess förutsättningar att producera unika viner som präglats av den speciella plats i Montsant där Bell Cros är belägen. Joan berättade också om omställningen till organiskt odling. Vingården drivs idag organiskt/ekologiskt och kommer officiellt att vara organiskt certifierad av CCPAE i slutet av 2021, och får då märka vinerna med det gröna EU-lövet.

Förutom vårt hittills enda vin ”El Tracte 2017” som är gjort på 100 % Carinyenadruvor, lanserades två nya viner som precis tappats på flaska. El Camí, ett frisk och fyllig rött vin med lätta inbjudande tanniner gjort av 79 % Carinyena, 11 % Garnacha Negra och 10 % Tempranillo. L’Addició, ett fylligt vitt vin med en komplex aromstruktur, gjort av 88 % Garnacha Blanca och 12 % Macabeo. Till våren kommer ytterligare två nya friska och lättdruckna viner, ett vitt och ett rosé.

Miguel Figini, som förutom att ansvara för försäljningen i Spanien, också tar hand om alla våra besökare, presenterade det nya besöksprogrammet. Vi vill att besöken hos oss på Bell Cros ska vara en annorlunda och berikande upplevelse. Våra besöksaktiviteter bygger på tre hörnstenar; att lära, att göra och att ha kul. Mer om detta och de nya vinerna går det att läsa om på vår ny uppdaterade hemsida.

Nu har vi officiellt introducerat Bell Cros i Katalonien och vi hoppas inom kort att kunna presentera en distributör som gör att det går att köpa och prova våra viner både i Katalonien och i Sverige.

Miguel ger klara och tydliga instruktioner till alla.
Xavi var först ut med att presentera sig.
Näste man ut var Baltasar.
Premiär för vårt röda vin El Camí och det vita L’Addició.
Joan förklarar varför vinerna smakar som dom gör.
Första vinet ut att provas var El Camí.
Även det redan introducerade vinet El Tracte väckte intresse.
Peter rundar av mötet med att berätta om planerna för byggnationen av det ny vineriet.
Deltagarna fick också vara med och posera framför kameran.
Alla ville vara med på bild.
Ann delar ut vin till alla för att provsmaka hemma i lugn och ro.

Upp till bevis, dags att börja sälja!

Vi har jobbat i det tysta några månader, men nu det börjar bli dags att vi gör mer väsen av oss. När vi undersökte hur det är att driva en vingård så sa alla till oss ”att odla vindruvor och göra bra vin det kan vi, men att sälja det är vi inte så bra på”. Med vår bakgrund så kände vi att det var just sälj som vi kunde tillföra. Efter drygt två år har det nu blivit dags att börja sälja vinet som vi tagit fram med hjälp av alla fantastiska människor i Montsant. Nu är det upp till bevis för oss att visa vad vi går för. Nervöst, nej inte alls……….

Vi har nu byggt upp ett lager av ca 50.000 flaskor och med den nya årgången 2019 fortsätter lagret att växa och binda mer pengar. Vi vet att det kostar och kräver pengar att göra ett nytt vin och att introducera det på marknaden, så vi räknar kallt med att skjuta till pengar de första 5-7 åren. Ju fortare vi kommer igång med försäljningen desto kortare blir tiden att skjuta till pengar. Vi kommer nu att börja söka efter distributörer på våra hemmamarknader, Sverige och Katalonien. I Katalonien kommer vi att ha några lanseringsevent för vinpress och potentiella distributörer i slutet januari 2020.

Vi har ännu ingen distributör i Sverige, men eftersom så många har frågat var dom kan köpa vårt vin så kände vi att vi måste göra något innan vi organiserat oss. Den 4:e december hade vi en smyglansering i Sverige på den Spanska vinbaren Juan Font i Göteborg. Det blev för oss en väldigt speciell kväll. Många gamla och nya vänner som var nyfikna på vårt vin kom. Känslan av att ha jobbat med ett projekt en lång tid och sedan lansera det går inte att beskriva. Belöningen är alla glada miner och uppmuntrande tillrop. Denna kväll kommer vi aldrig att glömma, tack alla.

Jag måste också nämna att jag är nu efter drygt ett års studier på Vinkällan i Göteborg är en stolt sommelier. Det är skönt att plugget äntligen är slut och samtidigt en stor saknad att inte få gå till skolan och träffa alla vinnördsvänner. Jag har blivit vinnörd, något som jag aldrig trodde att jag skulle bli. Det har varit en fantastisk tid då jag lärt mig mycket om vin, men framförallt upptäckt vilken härlig vinvärld vi lever i. Så mycket goda viner med olika smakriktningar det finns. Jag har lärt mej uppskatta tex Sherry, Spätburgunder från Tyskland, Txakoli från Baskien i norra Spanien mm. Tack alla inspirerande lärare och vinnördskompisar för en fantastisk tid.

Fotografering för nya produktblad. Team Bell Cros har varit fotomodeller. Inte för att det var billigast, utan för att dom var snyggast. 🙂
Ann praktiserar som servitris.
En stolt nybliven Sommelier.
Många nyblivna och glada sommelierer och vinnördar samlade.