Hoppa till innehåll
All skörd sker för hand.

Nöjda och belåtna…

Efter en månads intensivt plockande av druvor är det nu färdigskördat. Det blev lite mindre skörd än vad vi hade hoppats på pga av årets torra klimat. I gengäld har vi fått mer aromatiska druvor av hög kvalitet, och som kommer att ge vinet en fin färg.

I några av ståltankarna är vinerna färdigjästa och i andra bubblar det för fullt. För mig ett helt underbart ljud, som en frisk havsbris. Nu fortsätter arbetet i vineriet några månader framöver med bla malolaktisk jäsning. Av de ca 24.000 kg kommer vi att göra 4-6 olika sorters vin, totalt ca 20.000 flaskor, detta första år.

Vår första riktiga skörd har för oss varit en väldigt rolig och lärorik upplevelse. Vingården ligger i en sänka och sluttningarna vetter mot alla väderstreck. Detta gör att druvorna mognar vid olika tidpunkter. Dessutom så mognar druvsorterna Cariñena och Garnatxa också olika. Detta gör att timingen när druvorna ska plockas är ganska komplicerad. Joan, våran winemaker, har styrt arbetet i detalj och delat upp vingårdens 12,5 ha med vinrankor i 17 zoner, och de har sin tur delats in i underzoner. Baltasar har med sitt team gått upp tidigt på morgnarna, när det fortfarande är svalt, och gjort det fysiska arbetet. I vineriet har Xavi tagit hand om druvorna där de slutligen hamnat i sina respektive ståltankar för att påbörja jäsningen.

Ett stort tack till er alla (Joan, Baltasar, Xavi …) det hade inte gått utan er, ni är bara bäst!!!

Gott!
Ännu en klase att plocka.
Koncentration.
Så kul det är.
En välförtjänt lunch.
En av de sista spannarna.
Och en av de sista lådorna att fyllas.
Baltasar, alltid lika glad.
Ett lass med 50 år gammal Cariñena.
Nu var det klart för i år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *