Hoppa till innehåll
Tänk att vi en dag skulle få dricka vårt eget vin direkt från faten!

Vinet – över förväntan!

Nu är både den alkoholiska jäsningen och den malolaktiska jäsningen klar. Den malolaktiska jäsningen förvandla äppelsyra till mjölksyra så att vinet blir mjukare och rundare. Nu helt plötslig kände vi att det blev allvar. Än så länge har vi jobbat med en idé om att göra ett vin. Nu var det dags att testa om idén om att köpa en vingård var så bra. I ståltankarna och faten ligger nu vin som visserligen inte är helt klart, men är ganska likt det färdiga vinet. Några av de 4-6 olika sorters viner vi kommer att börja med att tillverka, kommer att vara klara att buteljeras och drickas om ca ett halvår, men några är färdiga först om ca 2 år. Totalt blir det ca 25.000 flaskor från denna skörd.

Vår vinmakare, Joan Asens, presenterade stolt ett 20 tal olika prover som han hade tappat från tankarna. Vi kunde tolka något i hans blick som sa att han var väldigt nöjd med vad vi skulle få smaka. Och detta stämde bra. Det var riktigt fräscha, friska och aromatiska viner. Årets låga skördeuttaget, ca 25 % lägre än genomsnittligt, har belönat oss med druvor av hög kvalitet.

Provning avslutades på svenskt sätt, som brukligt innan jul, med glögg och pepparkakor.

Vi är riktigt glada över vad vi fått smaka, det lovar gott för framtiden. Det var en bra idé, över förväntan!

Joan och Baltasar väldigt nöjda och glada innan vi ens börjat provningen.
Här gäller det att vara kritiskt. Näsan djupt i glaset.
Varje vin vi provade gick att härleda till ett av de 17 områden vi delat in vingården.
Det här går bra. Xavi har koll på läget.
Och mitt namn på ett av faten. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *