Hoppa till innehåll

Människorna bakom

Bell Cros är en vingård men lika mycket en idé, en tanke och en önskan att sprida glädje och sätta ljus på DO Montsant. Här är människorna som gör det möjligt.

Entreprenörerna / entusiasterna Ann & Peter Skoglund

Det var egentligen inte alls tänkt att vi skulle ha en vingård. Visst njöt vi av vin men några vinkännare var vi inte. Dessutom hade vi precis sålt vårt företag hemma i Sverige och tänkte njuta av ledighet och inte starta några nya projekt. Men så skaffade vi en lägenhet i Barcelona och väl där fick vi upp ögonen för den katalanska naturen och de katalanska vinerna. Först från det världsberömda distriktet DOQ Priorat och sedan från det kringliggande DO Montsant. Och det var här vi råkade på en vingård som var till salu…

Som två obotliga entusiaster kunde vi inte motstå utmaningen. Vinodlingen i den vackra dalen nedanför bergskedjan Montsant blev vår. Vi visste att vi hade mycket att lära och vi sökte kunskap. Men vi kunde aldrig ana hur stort stöd som väntade från engagerade personer i trakten. Hur generöst de delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper, med vilken omtanke de gav oss råd för att vi som nykomlingar skulle undvika fallgropar. Vi välkomnades med öppna armar. I takt med att projektet växte slog en tanken rot i oss, att sätta samman ett lokalt förankrat team som kunde skapa vin som skulle göra DO Montsant än mer uppmärksammat.

Vinmakaren / geniet Joan Asens

Det är ingen överdrift att kalla Joan Asens för en internationell stjärnvinmakare. I Katalonien är han ett mycket välkänt namn och föräras ofta epitetet ”crac” vilket närmast kan liknas vid geni. Joan är en av personerna som bidragit till den stora internationella framgången för granndistriktet DOQ Priorat. Som chefsenolog hos ett av de berömda vinmärkena låg han bakom uppmärksammade viner som idag betingar priser på 1.000 euro per flaska.

Att Joan Asens har valt att vara vinmakare för Bell Cros är naturligtvis en stor ära. Han har sina rötter här och delar sin tid mellan sin egen vingård Orto Vins och Bell Cros. Att kunna presentera vin signerat Joan Asens är få förunnat. Joan blev utsedd till årets vinmakare 2019 i Katalonien

Vinodlaren / filosofen Baltasar Vendrell

Vinmakaren Joan Asens menar att vinet börjar på stocken. Att nästa års vin startar vid förra årets skörd. Hela processen är av största vikt att kontrollera för att nå ett perfekt resultat. Med den typen av krav krävs en man som trygge Baltasar Vendrell. Det är Baltasar som ansvarar för vinodlingen och han tillbringar mycket tid tillsammans med Joan.

Det är Baltasar som ser till att den dagliga driften sköts på rätt sätt och det är Baltasar som ansvarar för skörden. Eller rättare sagt skördarna. DO Montsant är indelat i 6 olika zoner utifrån jordmån och väderförhållanden. I ett av dessa ligger Bell Cros, som Joan Asens i sin tur har indelat i 20 zoner. I dessa mognar druvorna olika fort och det är upp till Baltasar och hålla reda på schemat. Men han tar det med ett leende.

Organisatören / klippan Xavi Peñas

Xavi Peñas är på sätt och vis personen som sammanförde oss med DO Montsant. Han är fastighetsmäklaren som sydde ihop den första affären, och den andra, och den tredje, och den fjärde… Xavi har på så sätt alltid varit en del av teamet kring Bell Cros. Han är organisatören, den sammanhållande kraften som administrerar Bell Cros verksamhet. Förutom att vara fastighetsmäklare och ekonom så har även Xavi en egen vingård, Cellers Sant Rafel.

Xavi är en passionerad förespråkare för livet på landet och uppmanar andra att, likt honom själv, återvända från Barcelona och andra storstäder för att komma hem till sina rötter.

Läromästaren / professorn Miguel Figini

Vårt första beslut efter att ha förvärvat vår vingård var att skaffa oss kunskap. Det fick vi med besked hos ”L’Espai del Vi Català” och dess eldsjäl till rektor Miguel Figini. Det är en regional skola som helt fokuserar på katalanska viner och dess framställande. Här varvas teori med praktik och man välkomnar blivande enologer, vinmakare och de som ska ta över sina föräldrars vingårdar.

Efter examen fortsatte vi att ha kontakt med Miguel som även gästat Bell Cros i studiesyfte med nya kullar studenter. Som fanbärare och kunskapskälla för katalanska viner, och med ett enormt kontaktnät, är Miguel en viktig del av teamet kring Bell Cros.