Hoppa till innehåll
Lugnet före stormen….

Skörd 2019!

I början av växtsäsongen, sista veckan i juni, drabbades stora delar av Europa av en värmevåg med temperaturer upp till 45°C. En stor del av druvorna brändes totalt och dog. Säsongen fortsatte sedan med torka för tredje året i rad. Förutom att torkan gjort att skörden blivit hälften så stor som normalt, så har den också hållit borta sjukdomar orsakade av fukt. Detta resulterar i att kvaliteten på druvorna är mycket bra med mycket arom, färg och med hög syra.

Skörden som är den mest intensiva tiden på året inleddes den 5:e september började och en månad senare den 10.e oktober var allt bärgat. Den meditativa tystnaden och rofylldheten ute på vinfälten är nu åter tillbaka, något som vi älskar.

Detta andra år som vi skördar börjar vi känna oss lite som ”veteraner”. Nu tar vi steget fullt ut och fullbordar vår kommande produktmix med både vitt- och rosévin. Den vita Garnachan mognar först och inledde skörden. Av den vita Garnachan kommer vi att göra två stilar, ett fruktigt lättdrucket vitt vin och ett mer strukturerat vitt vin som ska passa ihop med något att äta.

Kort därefter var det dags att skörda den blå Garnachan för rosévinet. Genom att skörda den blå Garnachan innan den utvecklat full mognad får vi en hög syra som ger ett friskt och fräscht vin. Ett rosévin väcker känslor, det vet jag, men att det skulle bli så pass intensiva och livliga diskussioner om vilken nyans på roséfärgen vi skulle ha hade jag inte kunnat föreställa mig. Det skickades mycket bilder och färgprover fram och tillbaka. När vinet klarnat får vi se resultatet och vems vilja som gick igenom, jag misstänker att diskussionerna blossar upp igen. De följande två veckorna gick på rutin utan några häftiga diskussioner. När den blå Garnachan var skördad avslutade vi skörden med den druva som mognar sist, Carinyena (blå).

Ett glatt och sjungande Göteborgsgäng förstärkte Team Bell Cros sista veckan. Miguel Figini, som bla ansvarar för att ta hand om våra besökare var värd åt gänget i två dagar. Första dagen var det arbetskläderna på och dagen inleddes med att plocka druvor varvat med lite teori om fältarbetet på vingården. Efter en stabil lunch sorterades och krossades druvorna och alkoholjäsning kunde på börjas. Givetvis fortsatte Miguel med att proppa alla hårt jobbande fulla med mer teori och fakta om vinifiering. Dagen efter fördjupade Göteborgsgänget sig i organisk och biodynamisk vinodling och avslutade dagen med att besöka Celler Nin Ortiz, Porrera DOQ Priorat.

Ett stort tack till Team Bell Cros och alla som hjälpte till med skörden. Ett speciellt tack till Baltasar som lett och samordnat arbetet.

Mycket bilder med färgtoner och Pantone färgkoder skickades fram och tillbaka om vilken färg rosévinet skulle ha.
Joan Asens, vår wine maker, väntar spänt på första kommentaren om rosévinet.
Proffsen lastar på de sista Carinyenadruvorna innan de nyanlända vinturisterna från Göteborg, Sverige, tar vid för att plocka de sista druvorna.
Göteborgarna kom från ett ”lite” kyligare klimat. Som skydd för solen fick all fina DO Montsanthattar av Ann.
Innan det var dags att börja jobba bekantade gänget sig med de vackra omgivningarna.
Alla plockar druvor frenetiskt.
Denna druvklase ser fin ut.
Alla skyndar ivrigt tillbaka med de plockade druvorna för att börja vinifieringen.
Lite svalkande Cava från Vendrell Olivella innan Miguel styrde upp gruppen igen.
Miguel hjälper gänget att göra sina egna coupage av Carinyena och Garnacha.
Vissa fick till det så bra att det inte var lönt att ställa ner flaskan innan nästa påfyllning.
Alla fick uthärda en flip-over presentation på gammalt klassiskt manér.
Röd glädje.
Matias från restaurang Quinoa i Falset skämmer bort oss med Paella till lunch.
Alla gör sitt eget vin, sorterar och krossar druvorna noga.
Klibbiga och kletiga blev händerna…..
….men kul var det.
Baltasar, vår hjälte som organiserat och genomfört skörden.
Lugnet tillbaka i vingården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *