Hoppa till innehåll
Ytterligare ett avslag för nyplantering!

Spanska myndigheter slår till igen.

Jag måste skriva av mig och få ut min frustration. Jag bloggade i januari om svårigheterna med Spansk byråkrati. Nu mindre än ett halvår senare måste jag tyvärr skriva om en liknande erfarenhet.

Ibland känner man sig så liten. Det gör jag normalt när jag har med maktutövande myndigheter att göra. Med spanska myndigheter är det annorlunda, jag känner mig fullständigt maktlös.

För att få plantera nya vinstockar måste man ansöka, och varje år på våren får man besked om hur mycket man får plantera. Alla som ansöker får dela på en årlig kvot och man får normalt bara en liten del av det man ansöker om.

I år var det andra gången vi ansökte och andra gången vi fick avslag. Fösta gången vi fick avslag var med motiveringen att vi inte hade någon försäljning. Vilket nystartat företag har det, när vinerna helst ska vara lagrade några år innan de släpps ut på marknaden? I år hade vi sett till att få sålt lite av våra druvor för att få försäljning och för att därigenom kvalificera oss för nyplantering. Avslag igen, nu med motiveringen att jag som ägare saknar erfarenhet av vinodling. Nu är det ju inte jag som planerar och sköter det praktiska i vingården, det gör en handfull erfarna vinodlare som sysslat med detta i hela sitt liv. Om man jämför så är ungefär som om en ny VD för ett bilföretag inte får bygga ut fabriken om han inte har erfarenhet av att montera bilar!!!

Spelreglerna ändras hela tiden – vad kommer att gälla nästa år? Myndigheterna kan i och för sig göra det lätt för sig och använda motiveringen avsaknad av erfarenhet som vinodlare många år framåt. Jag gör ju åtminstone något bra när jag ansöker, det är inte gratis som i Sverige, utan man får betala för det. Så lite pengar har jag iaf sponsrat myndigheterna med.

Varför vi får avslag vet jag inte säkert, men brist på erfarenhet finns inte i vårt team. Det är mycket politik i sådana här frågor och oftast gynnar man den lokala bonden……..

Vi har nu 24 ha mark varav 14 ha är planterade med vinrankor, 10 ha väntar på att bli planterade. Hur jag ska lösa det vet jag inte just nu, men som entreprenör har jag byggt upp många företag och jag kommer att fullfölja detta också. Lösningar finns alltid, man måste bara vara uthållig och ihärdig så finner man dem.

Jag avslutar bloggen precis som jag gjorde sist när jag skrev om spansk byråkrati. Vi älskar landet Spanien och människorna där, men vi älskar inte allt…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *