Hoppa till innehåll
Första lasset med efterlängtade mikroorganismer. Nu startar omställningen till organisk odling.

Omställning till organisk odling…

Spanien är det land i välden som har störst andel organiska vinodlingar, så det faller sig naturlig att ställa om till organisk odling. Vårt mål är att bli organiskt EU-certifierade under översyn av det Katalanska tillsynsorganet CCPAE. Det tar tre år tills odlingen är omställd och först då får man använda EU-symbolen för organiska produkter.

Många av vingårdarna i Katalonien jobbar organiskt, men bara en del av dem är officiellt certifierade, då det anses dyrt och krångligt att certifieras. Vindruvsbönderna gör inte egna viner utan odlar druvor och som de säljer till det lokala vinkooperativet. De odlar industriellt för att maximera produktionen i kilogram. Vinkooperativen har oftast inte något ersättningssystem för att premiera druvans egenskaper utan betalar per kilogram. Den mark vi har köpt är från vindruvsodlare som har optimerat produktionen i kilogram med kemiska medel, som under många år utarmat jorden.

Det kostar mer att odla organiskt men förhöjer i gengäld smaken på vinet. Att odla organiskt kräver en mycket tätare tillsyn och omsorg av vinrankorna. De organiska bekämpningsmedlen är inte lika effektiva som kemiska och kräver att man börjar bekämpningen på ett tidigt stadium. De har inte heller lika lång verkan, så man måste behandla plantorna oftare.

Vi jobbar nu som bäst med att återställa jorden till sitt ursprungliga skick genom att tillföra mikroorganismer och de ämnen, t ex nitrogen, som jorden urlakats på under årens lopp. Det kommer att ta många år och kosta en hel del, men det är mödan värt och är vår skyldighet gentemot kommande generationer.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *