Hoppa till innehåll

En lång bergådalbana…

Sist skrev jag att det har varit en bergådalbana, upp och ner. Att vi kör igång så att det ryker med att bygga om en lagerlokal till ett modernt vineri. Planen var att trots den knappa tiden till nästa skörd i sep/okt 2022, ha ett fullt fungerande vineri. I glädjen över att äntligen dra igång efter alla dessa år av planering så bestämde vi också att renovera en liten stenbyggnad på våra marker och göra ett Boutiquevineri där för naturviner.  

Nu går det sällan som man tänkt och planerat, i Spanien. Det är ofta en kamp mot tid, byråkrati och myndigheter. Jag har drivit företag i många länder i Europa och jobbat med export i hela mitt liv. Spanien får för min del räknas som det land som det är eller har varit svårast att bedriva en verksamhet i. Jag beundrar alla i Spanien som driver företag.

Hur som helst så har det sedan ”nystarten” i november-21 blivit klart att vi inte är kvalificerade att söka EU-bidrag, som bruklig är i denna bransch, för vårt projekt. Detta har givetvis en stor påverkan på projektet. Boutiquevineriet för naturviner som skulle bli så kul att förverkliga får strykas. Likaså måste vi göra andra kostnadsjusteringar för att anpassa projektet till budgeten.

All utrustning för vinproduktionen är beställd. Det har blivit dyrare än beräknat och en del förseningar har aviserats. Effekterna av Covidpandemin med kraftiga prisökningar och en försvagad svensk krona gör det inte bättre. Effekterna av Covidpandemin medför också att det är väldigt svårt att hitta något byggföretag som har tid eller vill ta sej an projektet. I skrivande stund så har vi fortfarande inte lyckats anlita någon byggare.

Texten i blogginlägget kan tyckas vara negativ. Jag har tänkt länge på om jag ska publicera detta inlägg. Vi vill vara transparenta och även berätta om den inte alltid så romantiska sidan i vinbranschen, så jag hoppas ni ursäktar. Hur som helst vi kämpar på och om vi kommer ha ett fullt fungerande vineri till nästa skörd i sep/okt 2022 återstår att se.

Fortsättning följer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *