Hoppa till innehåll
bellcros events

Besöksprogram

Lär / delta / njut

Vi vill att besöket hos oss på Bell Cros ska vara en annorlunda och berikande upplevelse för våra vinvänner.

Våra aktiviteter bygger på tre hörnstenar; att lära, att göra och att ha kul.

Det händer mycket under ett år på en vingård och beroende på när på året ni besöker oss, ges möjlighet att lära sig mer om arbetet med den ekologiska vinodlingen. Vi arbetar tillsammans i vingården, och i vår ”stenstuga” avnjuter vi rätter som är inspirerade av den lokala matkulturen i regionen Priorat, tillsammans med viner från Bell Cros.

Januari / Februari

I vingården: Det är dags för beskärning och för att förbättra jorden med mikroorganismer, för att stärka både den och vinplantorna. Du lär dig beskärning och jordförbättring.

I stugan: Det är dags för ”Calçotada”, och vi tävlar om vem som kan göra den bästa romescosåsen, som är obligatorisk till löken calçot. Vi provar våra unga viner: vita, rosé och röda.

Mars

I vingården: Vi planterar vinrankor i nya områden för att öka den odlade arealen. Vi lär oss om jordens betydelse för den ekologiska odlingen och hur man tillför näring genom kompost.

I stugan: Ekologisk ”Costellada de Xai” från Tarragona. Vi grillar lamm på en glödbädd av skotten från beskurna vinrankor. Till detta ”pa amb tomaquet”, tomatbröd, och ”aliolis” som vi gör själva. Vi provar våra röda viner.

April

I vingården: Våren har kommit och bladen slår ut med full kraft. Nu är det dags för den gröna beskärningen, ”poda en verd”. Det är också nu vi förebygger risken för svampsjukdomar. Du lär dig om vårens beskärning och om riskerna med sjukdomar på plantorna samt hur de åtgärdas.

I stugan: Vi gör ”Clotxas*” och njuter av unga, fylliga viner.

*Cloxta är en typisk maträtt från regionen Tarragona som består av ett bröd som man gröper ur och fyller med en blandning av sill och sardiner. Sedan lägger man tillbaka brödsmulorna i brödet och äter rätten med salt och olja. Vi gör även en variant med korv.

Maj

I vingården: Beskärning och uppbindning. Det är nu dags att gallra så att solen kan komma åt druvklasarna och skynda på mognaden. Vi lär oss också hur vi får högre kvalitet och mer aromatiska druvor genom att reducera antalet klasar.

I stugan: Med vårens första råmjölk tillverkar vi en färskost, ”Mató”, som används på olika sätt i flera maträtter. Vi serverar maten tillsammans med våra vita viner, roséviner och unga röda viner.

Juni

I vingården: Vikten av ljus och vatten. Blomningen börjar. När blommorna vissnar börjar druvorna att bildas. Beroende på varje vinstocks status kan det vara dags att toppa plantorna.

I stugan: Här gör vi rätten ”Arròs del tros” med kanin, sniglar, svamp och grönsaker. Rätten kallas även ”Arroz de pàges” eller ris från landet. Vi avnjuter riset med vin från våra Garnachadruvor.

Juli

I vingården: Vikten av ljus och vatten. Druvorna börjar mogna och förändras hela tiden för att till slut nå de önskade färgerna grön och blå.

I stugan: Här gör vi rätten ”Arròs del tros” med kanin, sniglar, svamp och grönsaker. Rätten kallas även ”Arroz de pàges” eller ris från landet. Vi avnjuter riset med vin från våra Garnachadruvor.

Augusti

I vingården: Kontroll av druvornas mognad. Provsmakning av druvor och användning av refraktometer. Grön skörd för att hantera vinstockarnas tålighet.

I stugan: Den här månaden börjar vi med våra vinprovningar. Vi avnjuter traditionella maträtter från Priorat med vin som vi utvecklat när vi arbetat med ”cupages” i vår workshop. Vi använder våra Garnachaviner och viner från Carinyena, som är hämtade direkt från ståltankarna i vineriet.

September / Oktober

I vingården: Skördetid. Druvans morfologi och dess betydelse för vinets karaktär. Vi skördar druvorna som vi sedan använder för att göra vårt vin i workshopen.

I stugan: Workshop i vinframställning. Du får göra ditt eget vin. Du får lära dig att avstjälka, krossa druvorna samt förbereda för alkoholjäsningen. Vi gör ett densitetstest för att beräkna alkoholhalten och analyserar även syrahalt och pH-värde för att se vinets potential. Som belöning för allt slit äter vi traditionella rätter från regionen Priorat och kombinerar dem med våra viner.

November

I vingården: Det är dags att kontrollera jordens näringshalt för att se vilken näringstillförsel och skötsel som behövs. Vi lär oss om vinstockarna, geologin och områdesindelningarna i Montsant. Vi arbetar med komposten.

I stugan: I mitten av november är det dags att prova för de ”nya” vinerna. Vi har vi en workshop om hur man gör egna korvar (butifarras), som sedan avnjuts med röda viner. Dessutom pratar vi om den malolaktiska jäsingen.

December

I vingården: Vi fortsätter att vårda jorden och lär oss om principerna för ekologisk odling.

I stugan: Vi tävlar i att laga den klassiska och speciella maträtten från regionen, ”truita amb suc”, en slags omelett i sås. Vi pratar om mognings-kapaciteten hos vinerna, och om vi har tur låter Joan Asens, vår winemaker, oss prova vinerna från årets skörd.

Tid och datum

Alla grupper (minimum 8 personer) är välkomna måndag till lördag året runt efter överenskommelse.

 

Priser

Ni betalar bara för maten. Aktiviteterna och vinet bjuder vi på.

 

Anmäl dig nu

Ring +34 609 364 126 eller skicka e-post till miguel@bellcros.com.

 

Ladda ner programmet som en PDF

Ladda ner

En sak till…

Eftersom vi är ett team som hela tiden utvecklas, så kan det hända att vi genomför andra aktiviteter, t ex med våra tekniska vänner från Fab Lab Barcelona. Dessa aktiviteter kan innefatta mätning av olika faktorer som påverkar vår vinodling. Till detta tar vi hjälp av sensorer, drönare, kameror etc.