Hoppa till innehåll
Under jorden blir det, vineriet till höger och besöksområdet till vänster.

Nya vineriet, bygglovsansökan inlämnad.

Efter ca tretton månaders arbete har vi nu lämnat in en 500 sidor lång bygglovsansökan till Marçá City Hall om att få bygga ett Bell Cros vineri. Det har varit tretton månader intensivt och väldigt roligt arbete som Team Bell Cros gjort tillsammans med teamet från arkitektfirman Batlleiroig i Barcelona.

Efter mycket hänsynstagande till bla miljö, omgivning, restriktioner, ekonomi etc har projektet landat i att det blir ett vineri som kommer att ligga helt under mark och dessutom med en fantastisk utsikt över våra vinfält och närmaste by Marçà. Genom att lägga det under mark gör vi minsta möjliga påverkan på omgivningarna och miljön och dessutom kan vi ta fördel av den naturliga kylning marken ger och som behövs för vinifieringen. Uppvärmning kommer att ske delvis med solpaneler. Det fasta avfallet kommer att komposteras och avloppsvattnet kommer att  renas med anlagd våtmark för att kunna återanvända det.

Dynamiken i ett projekt som detta är väldigt intressant. Arkitekterna vill göra en arkitektoniskt byggnad, ekonomen försöker hålla kostnaderna nere, winemakern önskar en optimal anläggning för att göra det perfekta vinet, logistiken ska vara enkel och funktionerande, besökarna ska få en fin upplevelse, myndigheterna tycker sitt etc etc. Många ritningar och layouter har det blivit. Den slutliga bygglovsansökan är en kompromiss där alla aspekter har beaktats. Hoppas alla blir nöjda.

I bygglovsansökan ingår också en renovering av ett gammalt förråd i anslutning till vineriet. Det är tänkt att fungera som en framtida bostad för oss eftersom det är viktigt att bo i anslutning till vinverksamheten. Vi har redan nu tagit beslutet att inte bygga vineriet om vi inte får bygga ett boningshus. I så fall får vi tänka om och istället inhysa vineriet i någon centralt belägen industriell byggnad med bra logistik och funktionella lokaler.

Detta projekt kommer att ta ytterligare ca 2-3 år att genomföra. I väntan på att vineriet ska bli klart, så har vi gjort en tillfällig renovering av vår ”ruin” där vi tar emot besökare och dricker vin tillsamman. Ni är alla välkomna att besöka oss och ta del av vårt vinprojekt, det är bara att höra av er.

Tre våningar, allt som allt.
Vineriet optimerat för att göra det ”perfekta” vinet.
Besöksområdet med plats för vinprovning, inne och ute.
Utsikten från besöksområdet, att njuta av i sällskap med ett glas vin.
Förhoppningsvis vår framtida bostad. Det gamla förrådet blir boningshus.
Den gamla ruinen/skjulet fixas också till.
Värme/kylstudier för att minimera energiförbrukningen.
Allt har undersöks väldigt noggrant. Här borras det för en geoteknisk undersökning.
Borrproverna visade att det är väldigt lite berg att spränga bort.
Många diskussioner med det fantastiska teamet från arkitektfirman Batlleiroig i Barcelona har det blivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *