Hoppa till innehåll
2/3 av skörden gick bort pga gråmögelröta.

Skörd 2020.

2020, ett år som inte har varit som det brukar, förutom att naturen har haft sin gilla gång. Skörden 2021 inleddes den 26:e augusti, 1-2 veckor tidigare än normalt.

Det är alltid en viss förväntning när skörden börjar. Detta år visste vi innan vi började skörda att de skördade kg inte skulle bli så många. Våren började med mycket regn och det såg ut som om det skulle bli en rekordskörd. Vi ökade kapaciteten i vineriet och köpte in nya ståltankar och fat. Tyvärr fortsatte det regna när sommaren och värmen kom. Vi drabbades, som så många andra i området, av gråmögelröta. En månad senare när skörden var avklarad vet vi att vi förlorade ca 2/3 av skörden. Förra året, sista veckan i juni, drabbades stora delar av Europa av en värmevåg med temperaturer upp till 45°C. Då förlorade vi ca 50% av skörden. Det är bara att gilla läget. 😊

Själva har vi inte varit på plats i Spanien sedan slutet januari pga den rådande pandemin, så när vi kom för att deltaga i skörden var det givetvis mycket känslor och glädje för oss. Vi har ett fantastiskt, självgående team på plats som sköter vingården på bästa möjliga sätt, vilket vi är mycket tacksamma för.

Förutom vinerna i det ordinarie BELL CROS-sortimentet, så gjorde vi vårt första vin i den nya sidoserien ”ONE OFF” förra året. ”ONE OFF” står för något som man bara gör en gång. Som vinproducent gör vi försök med olika viner och vinstilar. De viner som vi gillar och tror på släpper vi i en begränsad upplaga och detta gör vi bara en gång. Första vinet i denna serie var ONE OFF #1, ett naturvin gjort på 100% Cabernet Sauvignon. I år har vi försökt att göra två nya ONE OFF viner, #2 och #3. Ett vitt mousserande Ancestralvin (Pet-Nat) och ett orange vin, Brisat, som det kallas lokalt. Detta var riktigt kul att göra, alltid kul med något nytt. Dessa viner håller nu på att vinifieras och vi hoppas att de kommer att bra, så att vi kan lansera dem senare.

Annars har det tyvärr varit lite väl lugnt. Alla mässor och event har ställts in. Vi som nytt märke är väldigt beroende av att visa upp oss och våra fina viner, annars är det svårt för omvärlden att får reda på att Bell Cros existerar. Vi har inlett ett samarbete om att distribuera Bell Cros viner med Veneto Vin i Danmark och med Wine Palace, Girona i Spanien.

Jag har fått förmånen att hjälpa till som vingårdsguide och att leda vinprovningar på en av Sveriges största vingårdar, Ästad vingård, www.astadvingard.se . Förvånad att det görs vin i Sverige? Ja, det finns faktiskt ca 35 kommersiella vingårdar i Sverige. Det är speciella druvor som odlas, utvecklade för att klara kalla och fuktiga klimat. Den vanligaste druvan är en grön druva ”Solaris”. Det är givetvis väldigt kul att prata vin, men det är också mycket intressant att ta del av två vinprojekt med helt olika förutsättningar, värme och sol v.s. frost och regn.

En tankeställare. I stort sett alla som bedriver 100% organisk odling i området har förlorat ca 50-100% av skörden pga gråmögelrötan. De som bedriver konventionell odling med syntetiska bekämpningsmedel har förlorat 10-20% av skörden. Bedriver du en ”hybrid” av organisk odling och tillåter att bespruta med syntetiska bekämpningsmedel för att rädda skörden vid svåra år, så kan du inte certifiera vingården för organisk odling och märka dina viner med EU:s gröna löv för detta. Är konsumenten av vin medveten om detta och beredd att betala extra för ett 100 % certifierat organiskt vin? Går det att kompensera priset på 100% certifierat organiskt vin för detta?………..

Slutligen ett stort tack till Team Bell Cros och alla som hjälpte till med skörden. Ett speciellt tack till Baltasar som lett och samordnat arbetet.

Äntligen på väg till Spanien.
Först ut att skördas var de gröna druvorna och visst tyckte Xavi att dom smakade gott!
Under hatten och bakom masken är det Miguel som hämtar kolsyreis, som används för att skydda de gröna druvorna att oxidera.
Kolsyreisen på plats i druvkrossen ger en spöklik atmosfär.
Skalen som de gröna druvorna jäser tillsammans med har lagt sig som ett lock över druvjuicen.
Lite klibbig söt must som ett glatt (sött) gäng smakar av.
Ann också!!
Sockerhalten i musten som ska användas till den mousserande Ancestralen mäts frekvent. En liten bestämd mängd socker ska finnas kvar i musten innan tappning på flaska.
I väntan på att sockerhalten skulle går ner så besökte vi Vall Llach i DOQ Priorat. Albert, inte bara ägare av vineriet utan ock en fantastisk guide visade runt i detta historiska vineri. Här poserar Albert framför de 100 år gamla tunnorna med Ranci.
Äntligen, Joan tappar den icke färdigjästa musten på flaska, ca 1.000 st.
Ann svingar hammaren med glädje och försluter flaskorna.
Ett par veckor in i skörden så var det dags för de blå Garnachadruvorna. Prover av tas av druvorna. Sockerhalten och syran kontrolleras. När ett optimalt förhållande mellan sockret och syran erhålles är det dags att skörda.
Baltasar med första korgen blå druvor.
Och så i med druvorna i krossen och avstjälkaren.
Joan pumpar över det färdigjästa vinet i en ny tank. Vinet är klart för malolaktisk konvertering.
David tar hand om skalresterna.
För att bestämma vilken stil av mousserande Ancestral vi ska ha, så var vi givetvis tvungna att testa lite olika stilar. 😊
Emellanåt lite avkoppling. Miguel (Argentinare) förevisar om olika typer av kött och hur dom tillagas. OBS! Covid-säkert med väl tilltagna avstånd mellan borden. 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *