Hoppa till innehåll
Hela gänget samlat för att plocka årets första druvor.

Skörden har börjat…

Större delen av våren och sommaren har varit väldigt torr och varm och därför började skörden några veckor tidigare än vanligt. Nu var det äntligen dags att omsätta vår teoretiska utbildning i praktiken. Vi skördade Merlotdruvor, som är anpassade för att växa mer norrut i ett lite kallare klimat. Detta betyder att dessa druvor mognar tidigt i vår region jämfört med de lokala druvorna Cariñena och Garnatxa.

Det är bara ett lite stycke mark som är planterat med Merlotdruvor. Totalt skördade vi drygt 600 kg, ca 500 flaskor. Hela skörden var snabbt avklarad. Vi började tidigt som brukligt, men efter för oss Nordbor, några varma svettiga timmar i solen var det skönt att komma till det svala vineriet. Där skiljdes druvorna från stjälkarna och krossades innan de pumpades över i tanken.

Nu återstår några dagars maceration så att smak- och färgämnen lakas ur druvskalen. Detta sker under kylning för att inte starta jäsningen.

Hmmm, det var inte så lätt som det ser ut!
Färdigplockat för dagen.
Nico, Xavi och Joan skiljer druvorna från stjälkarna samtidigt som druvorna krossas.
Det här var lite enklare.
De krossade druvorna pumpas in i tanken.
Lite jäst, så jäser det bättre.
652 kg klart för jäsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *