Hoppa till innehåll
Pigga och glada inför ytterligare ett av våra ”favoritbesök” hos Publicus Notarius.

Byråkrati, bara att gilla läget.

Något vi lärt oss förutom att göra vin, är att det finns stora skillnader mellan Sverige och Spanien vad det gäller kontakter med myndigheter, institutioner, banker och liknade. Vi älskar landet Spanien och människorna där, men vi älskar inte allt. Jag känner att jag måste nämna byråkratin och myndighetsutövandet som vi stött på i Spanien.

Sedan vi började vårt vinäventyr för drygt ett år sedan, har vi kommit i kontakt med olika myndigheter och institutioner, tex när vi startade vårt spanska företag, öppnande av bankkonto, vid köp av mark (totalt 6 förvärv), bygglov, ansökningar om olika tillstånd och jordbruksbidrag osv. Det vi generellt har lärt oss (varit tvungna att lära oss) är att en advokat alltid är involverad i allt och att alla ärenden till slut hamnar hos Notarius Publicus. Allting tar väldigt lång tid att genomföra och det krävs väldigt mycket tålamod. Tålamod är inte min starka sida, men jag lär mig så sakta och det är bara att gilla läget.

Som svenskar har vi vant oss vid att allting är registrerat elektronisk, och att ärenden klaras av snabbt och lätt med några enkla knapptyck, no big deal. I Spanien finns det inga riktiga register (förutom skattemyndigheten) och därför måste en advokat alltid undersöka allt manuellt och allting skrivs på papper som ska signeras. Bankcheckar har vi åter fått bekanta oss med istället för att föra över pengarna elektroniskt vid markköp.

Jag skulle kunna nämna många exempel, men har valt att inte gå in i detalj. Jämfört med Sverige är det väldigt komplicerat och dyrt att starta en verksamhet i Spanien. Advokaterna, Notarius, ansökningar, checkar etc är inte gratis.

Trots byråkratin älskar vi det vi gör, Spanien och människorna i Spanien. Jag har stor beundran för entreprenörer som startar verksamheter i Spanien. Vi har startat och drivit många företag i Sverige. I Sverige stöttar, uppmuntrar och hjälper myndigheterna och institutionerna nystartade företag att komma igång tills man själv lärt sig och fått verksamheten att fungera.

Slutligen, vi hyser en stor beundran för alla företagare i Spanien. Stå på er!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *