Hoppa till innehåll
Så här var det tänkt att utsikten skulle bli från det ny vineriet. Kanske blir det något annat på denna platsen…

Nu kör vi, äntligen ett nytt vineri!!!

Det har varit en bergådalbana, upp och ner. För nästan tre år sedan startade vi drömprojektet för att bygga ett nytt vineri, beläget på en kulle med en härlig utsikt över hela vår vingård. Idag har vi tagit det slutgiltiga beslutet att inte förverkliga denna dröm. Det har helt enkelt kommit för många hinder på vägen och även vi har till slut insett att det inte är någon bra ide att genomföra projektet.

I somras fick vi prelimärt godkänt bygglovet för vineriet med den ca 800 sidor omfattande bygglovsansökan. Detta är en framgång i sig, men vad hjälper det nu. Sedan vi började vårt vingårdsprojekt, sommaren 2017, har skördarna inte blivit som förväntat. Sista veckan i juni 2018 drabbades stora delar av Europa av en värmevåg med temperaturer upp till 45°C. Hälften av våra druvor brändes och dog. 2019 förlorade vi ca 2/3 av skörden pga av gråmögelröta. Sedan kom en pandemi……….. och slutligen nu när vi nästan var beredda på att trycka på startknappen så visar det sig att byggkostnaderna ökat kraftigt sedan vi startade projektet, pga pandemin.

Hur som helst så lägger vi detta bakom oss, den romantiska drömmen om att förverkliga vineriet lever vidare. Faktum att vi behöver ett nytt vineri kvarstår för att fortsätta utveckla våra viner och dess kvalitet. Denna vecka har vi dragit igång ett nytt projekt. Vi har hyrt en stor lagerlokal mitt i Falset, som är ”huvudstaden” i Priorat och inte så långt ifrån vår vingård, ca 7 min. Detta är ett utmärkt ställe med tanke på den logistik som en verksamhet som denna innebär. Målet är att till nästa skörd i sep/okt 2022 ha ett fullt fungerande vineri med kapacitet för ca 75.000 flaskor. Nu har vi funnit glädjen igen med detta nya projekt och satsar för fullt.

Nu kör vi så att det ryker!!!

PS Skörden i år gick väldigt bra trots en mycket komplicerad och utdragen skörd pga gråmögelröta, som drabbade området strax innan skörden. Vi skördade de kilona som vi hoppats på. 😊

En dålig skörd med brända druvor sommaren 2018, med temperaturer upp till 45°C.
Byggnaden för det nya vineriet no.2 i centrala Falset, Priorat, bara 7 min från vingården.
Insidan är som en blank canvas. Bara upp till vår fantasi att inreda det.
Ett nytt team och nya planer på gång. Till skörden i sep/okt-22 ska det nya vineriet vara klart.
Så här fina blev druvorna från vår första skörd av Garnacha Blanca som vi planterade för tre år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *