Hoppa till innehåll
Gamla vattenreservoarer togs i bruk igen.

Nu vet vi hur det är att vara bonde på riktigt!

Sista veckan i juni drabbades Europa av historiskt varma temperaturer. Temperaturerna nådde vissa dagar upp till 45°C. Den varma delen av DO Montsant där vår vingård är belägen drabbades hårt. Extremvärmen kom tidigt på säsongen innan vinrankorna riktigt hunnit acklimatiserat sig. Effekten av den extrema värmen var att druvorna helt enkelt brändes och dog. Omfattningen av skadan vet vi först när skörden är gjord. Garnachadruvorna har klarat sig ganska bra, men uppskattningsvis har vi förlorat ca 50 % av Carinyenadruvorna. För vår del innebär det en stor förlust, då 80 % av alla våra druvor är Carinyena.

Ett halverat skördeuttag innebär givetvis ett stort inkomstbortfall, men det ändrar också förutsättningarna för den planerade produktmixen. Nu saknas det Carinyenadruvor till den produktmix vi planerat, vilket ställer till det då vi bara vill göra viner på våra egenodlade druvor. Dessutom blir det troligtvis med minskad produktion i området både svårt och dyrt att köpa druvor i år. Vi har nu tänkt om och jobbar utifrån de nya förutsättningar som gäller.

De senaste säsongerna har varit ovanligt torra med lite regn, så även detta år. En del av våra äldsta vinrankor, som ger det bästa vinet, börjar att tyna bort pga torkan. Våra nyplanterade vinrankor har också haft det tufft. Bell Cros vingård har ingen bevattning. Vi har som en temporär åtgärd satt in mobil bevattning för att rädda vinrankorna från att dö bort. Just nu håller vi på att installera permanent bevattning i de mest utsatta områdena, men den kommer bara att användas vid torka som stödbevattning.

Nu har vi lärt oss att driva en vingård är inte bara romantiskt utan handlar också om att vara bonde på riktigt.

Först brändes druvorna och blev skrumpna…..
….sedan blev dom hårda som stenar, går inte ens att använda som russin.
Så här kunde det se ut.
Hmmm, hur var det nu det skulle kopplas?
Punktbevattning för svåråtkomliga nya plantor.
Mängder av meddelanden med väderprognoser skickades; regn när, temp….???
Givetvis slutade vår aircondition i vineriet att fungera. Detta löstes snabb med portabla enheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *