Hoppa till innehåll
Ett lyckligt slut! Joan & Maria ytterst och köparna Peter & Ann i mitten.

Första steget mot drömmen om en egen vingård…

Vi är inga vinkännare, jag (Peter Skoglund) och min fru Ann Skoglund, utan vi gillar helt enkelt att dricka vin. Vi har väl egentligen inte haft någon längtan eller tanke på att driva en vingård, men för drygt ett år sedan sålde vi vårt företag i Sverige och köpte en lägenhet i Barcelona för att där tillbringa lite ströveckor då och då. Vi har alltid gillat kulturen och klimatet i sydligare länder.

I Barcelona har vi upptäckt att det finns många fantastiska viner i Spanien, förutom Rioja. Runtomkring Barcelona i Katalonien finns ca 10 olika vindistrikt, där det görs mycket goda viner. Följaktligen har vi kommit i kontakt med vinerna från Montsant och Priorat. Här någonstans väcktes en liten tanke på att kanske köpa en vingård som ett hobbyprojekt och vi gjorde även ett misslyckat försök i maj-2017 att köpa en vingård som gått i konkurs. Anledningen till att det blev misslyckat var många men där och då slog vi i alla fall det här med vingård ur hågen.

En närmre titt på vinrankorna med den lokala röda druvan Cariñena.

Men den 1:a juni fick jag ett överraskande mail från egendoms-förmedlaren Xavi som hade blivit kontaktat av en lokal vinbonde som ville sälja sina 6 ha mark med vinrankor i D.O. Montsant, ca 2 timmar söder om Barcelona. Vid det här laget hade jag helt lagt ner tanken på vingård men Xavi intygade att vingården var av bra kvalitet och med i huvudsak den lokala druvan Cariñena.

Eftersom jag lärt känna området från det misslyckade köpet tidigare och med hjälp av Google Earth, så tog det bara en vecka tills att vi gjorde en muntlig överenskommelse om att köpa marken. Xavi var ganska nervös när vi första veckan i augusti besökte marken för att se vad vi köpt, det var bättre än väntat.

En lätt nervös egendomsmäklare, Xavi, som visar runt vad vi köpt över internet.

D.O. Montsant ligger i ett väldigt vackert område omgärdat av bergskedjor och granne med det mer kända vindistriktet D.O.Q. Priorat. D.O. Montsant blev en egen appellation 2001 och är ett kommande vindistrikt med unga utvecklande och entusiastiska vinproducenter.

En rundvandring i vår nyinköpta vinodling.

De två månader fram till det slutgiltiga köpet har varit fulla av byråkratisk exercis med b la bildandet av Skoglund Wine Estate S.L., som är officiell ägare. Idag 13/9 blev köpet av ca 6 ha mark med vinrankor från jordbrukarparet Joan Blanch Cabré och Maria del Camre Navarro Villalba äntligen klart! Köpet gick väldigt snabbt och nu är det dags att fundera på vad vi ska göra av detta projekt.

 

2 thoughts on “Första steget mot drömmen om en egen vingård…

 1. Tack för senast! Mycket lycka önskar vi som var med och mix(tr)ade med vin i lördags. Det skall bli intressant att följa era framsteg framöver. Nästa gång vi ses kanske ert vineri i kullen står klart 🙂
  //Peter&Anna

  1. Hej Anna & Peter,
   Tack själva, det var riktigt kul att träffa er alla och få mixtra vin och korv tillsammans med er. Nästa blogg kommer att handla om ert besök
   Det skulle vara kul om ni gjorde ett återbesök om några år för att se om det blev något vineri och kanske få smaka av ett lite större utbud av våra viner.

   Vi ses,
   Ann & Peter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *