Hoppa till innehåll

DO Montsant

Syskonkärlek och rivalitet i samma grevskap

I nordöstra Spanien ligger Katalonien, lite sydväst om Barcelona ligger Tarragona, åker man upp i bergen rakt inåt land västerut kommer man till Comarca Priorat med huvudorten Falset. Grevskapet (comarca) Priorat rymmer två sammanflätade vindistrikt – i mitten DOQ Priorat som i sin tur nästan omringas av DO Montsant.

I Spanien är det är bara Rioja och Priorat som har den allra högsta klassificeringen DOQ-märkning, Denominació d’Origen Qualificada, (DOCa). Montsant uppnår den näst högsta, DO, Denominació d’Origen.

De delar samma historia, klimat och de umgås på Falsets gator. Men medan DOQ Priorat blev ett världsberömt distrikt hamnade DO Montsant i skuggan av sitt ryktbara syskon. Men inte länge.

DO Montsant – på väg upp

Vinmakarna i DO Montsant tog det som en utmaning och många vinkännare menar att det är härifrån som många av de mest spännande viner nu kommer. DO Montsant har blivit uppmärksammat för sina engagerade unga vinproducenter, sitt fokus på hållbarhet, sina gamla vinstockar och sin vilja att utmana.

Bell Cros är en del av den rörelsen och vårt mål är att bidra till DO Montsants ryktbarhet. Det är ett privilegium att få verka med dessa fantastiska människor på denna underbara plats.

Romare och munkar

De tidigaste fynden av vinproduktion i området har hittats i Marça, den by som ligger närmast Bell Cros. Där har man funnit skärvor av vin-amforor i vad som var en romersk bosättning. Men de stora planteringarna av vinstockar i distriktet ägde rum på medeltiden av munkar som introducerade nya jordbruksmetoder som fick vinodlingen att blomstra.

Karg och tuff miljö

Närheten till Medelhavet präglar klimatet i DO Montsant men här finns även kontinentala drag. Torra och heta somrar avlöses av svala vintrar med regn och risk för hagel och frost. Vinodlingarna ligger på en höjd från 50 till 700 meter över havet. Miljön är karg, tuff och jordmånen består av en rödaktig jord med inslag av krita, granit, kisel och sand. Men inom DO Montsant finns även mängder av mikroklimat.