Hoppa till innehåll
Så här blev det till slut.

Allt löste sig till slut. ?

Ja, allt löste sig till slut. Vi har ett nästan färdigt vineri på plats och vi har just avslutat vår bästa skörd hittills. Allting löser sej, som man säger i Spanien.

I sista stund hittade vi en byggare som var beredd att ta på sig projektet och som förband sig till att det skulle vara klart i juli, en månad innan skörden. Det blev mycket tight. I slutet av augusti var vineriet så pass klart att vi kunde ta hand om skörden-22. Alla myndighetstillstånd, vilka är många, blev klara sista dagen innan myndigheterna stängde för semester.

Skörden började sista veckan i augusti samtligt som vi fick det sista myndighetstillståndet klart. Det var en lättnad när första lasten med druvor kom. Vineriet var så pass funktionsdugligt att vi kunde processa de första druvorna. Det gick bra, men det var väldigt kaotiskt. Vi var nästan 10 personer från Bell Cros som tog hand om druvorna och nästa lika många från maskinleverantörerna som visade hur de nya maskinerna fungerade. Samtidigt så var byggarbetarna på plats och fortsatte färdigställa byggnaden. Ett härligt kaos av aktivitet och ljud överallt.

Den 28:e september hade vi lyckats genomföra vår första skörd i den nya vineriet. Totalt blev det 60.000 kg druvor (ca 55.000 flaskor) av bra kvalitet, lika mycket som förra året. I år hade vi två hektar mer mark med druvor att skörda, men den varma och torra sommaren har medfört att druvorna blivit mindre. Ca 10-15% mindre skörd per hektar. 

Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det har varit ett tufft år. Nu pausar vi bygget några månader och laddar batterierna. Med förnyad energi kommer vi i början på nästa år att slutföra bygget. Trots den ovissa och tuffa tiden, så kan vi konstatera att vi har ett toppmodernt vineri och en bra grund för att utveckla våra viner ytterligare. Det lovar gott för framtiden.

Tack all kämpar, ni gjorde det möjligt!

Och så här började det. Golvet höggs upp för att kunna lägga dränering.
Gjutning, det är inte bara druvor som är kul att trampa.
Halvvägs in bygget. Det börjar ta form…..
Klart att flytta in.
En väldigt nöjd Albert sätter första tanken på plats.
Mycket nya maskiner att lära sig hur man hanterar och programmerar. Här vår nya horisontalpress.
Inte alltid så lätt att backa till med druvorna när byggarbetet och skörd är i full gång samtidigt.
Jag, Peter, fick äran att lasta i de första druvorna i kross- och avstjälkningsmaskinen.
En låda fick räcka för Peter, sedan tog proffsen över.
Ann inspekterar så att druvorna och stjälkarna separerats på rätt sätt.
Sorteringsbordet kom fram när det var dags för vårt top of the line vin ”Selecció Delfí”.
Som vanligt, Ann kontrollerar att Joan fått rätt färg på rosévinet; L’Amic.
Så här kan man bli efter en tids hårt arbete med skörden.
Och så här gott kan man ha det efter skörden är avklarad.
De två som slitit hårdast med skörden, Ignasi och Maiol, är glada att det är över.
Mycket goda viner, mat och en hel del skratt fick avsluta skördefesten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *