Hoppa till innehÄll
SÄ hÀr blev det till slut.

Allt löste sig till slut. 😊

Ja, allt löste sig till slut. Vi har ett nÀstan fÀrdigt vineri pÄ plats och vi har just avslutat vÄr bÀsta skörd hittills. Allting löser sej, som man sÀger i Spanien.

I sista stund hittade vi en byggare som var beredd att ta pÄ sig projektet och som förband sig till att det skulle vara klart i juli, en mÄnad innan skörden. Det blev mycket tight. I slutet av augusti var vineriet sÄ pass klart att vi kunde ta hand om skörden-22. Alla myndighetstillstÄnd, vilka Àr mÄnga, blev klara sista dagen innan myndigheterna stÀngde för semester.

Skörden började sista veckan i augusti samtligt som vi fick det sista myndighetstillstÄndet klart. Det var en lÀttnad nÀr första lasten med druvor kom. Vineriet var sÄ pass funktionsdugligt att vi kunde processa de första druvorna. Det gick bra, men det var vÀldigt kaotiskt. Vi var nÀstan 10 personer frÄn Bell Cros som tog hand om druvorna och nÀsta lika mÄnga frÄn maskinleverantörerna som visade hur de nya maskinerna fungerade. Samtidigt sÄ var byggarbetarna pÄ plats och fortsatte fÀrdigstÀlla byggnaden. Ett hÀrligt kaos av aktivitet och ljud överallt.

Den 28:e september hade vi lyckats genomföra vÄr första skörd i den nya vineriet. Totalt blev det 60.000 kg druvor (ca 55.000 flaskor) av bra kvalitet, lika mycket som förra Äret. I Är hade vi tvÄ hektar mer mark med druvor att skörda, men den varma och torra sommaren har medfört att druvorna blivit mindre. Ca 10-15% mindre skörd per hektar. 

Vi Àr vÀldigt nöjda med resultatet. Det har varit ett tufft Är. Nu pausar vi bygget nÄgra mÄnader och laddar batterierna. Med förnyad energi kommer vi i början pÄ nÀsta Är att slutföra bygget. Trots den ovissa och tuffa tiden, sÄ kan vi konstatera att vi har ett toppmodernt vineri och en bra grund för att utveckla vÄra viner ytterligare. Det lovar gott för framtiden.

Tack all kÀmpar, ni gjorde det möjligt!

Och sÄ hÀr började det. Golvet höggs upp för att kunna lÀgga drÀnering.
Gjutning, det Àr inte bara druvor som Àr kul att trampa.
HalvvĂ€gs in bygget. Det börjar ta form
..
Klart att flytta in.
En vÀldigt nöjd Albert sÀtter första tanken pÄ plats.
Mycket nya maskiner att lÀra sig hur man hanterar och programmerar. HÀr vÄr nya horisontalpress.
Inte alltid sÄ lÀtt att backa till med druvorna nÀr byggarbetet och skörd Àr i full gÄng samtidigt.
Jag, Peter, fick Àran att lasta i de första druvorna i kross- och avstjÀlkningsmaskinen.
En lÄda fick rÀcka för Peter, sedan tog proffsen över.
Ann inspekterar sÄ att druvorna och stjÀlkarna separerats pÄ rÀtt sÀtt.
Sorteringsbordet kom fram nĂ€r det var dags för vĂ„rt top of the line vin ”SelecciĂł Delfí”.
Som vanligt, Ann kontrollerar att Joan fĂ„tt rĂ€tt fĂ€rg pĂ„ rosĂ©vinet; L’Amic.
SÄ hÀr kan man bli efter en tids hÄrt arbete med skörden.
Och sÄ hÀr gott kan man ha det efter skörden Àr avklarad.
De tvÄ som slitit hÄrdast med skörden, Ignasi och Maiol, Àr glada att det Àr över.
Mycket goda viner, mat och en hel del skratt fick avsluta skördefesten.

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *