Hoppa till innehåll

Viner

Bell Cros utanför Marça, nära Falset i DO Montsant är en vingård som växer. Genom förvärv av närliggande gårdar består vingården idag av drygt 25 ha med 16 ha vinstockar som kommer att ge ca 50.000 flaskor/år. Vingården genomgår omställning till ekologisk odling. 

Våra första viner är här…

De tre vinerna som presenteras nedan är de första vinerna från Bell Cros, två röda och ett vitt.

Under 2020/21 kommer ytterligare viner att lanseras och komplettera vårt produktutbud för alla smaker, rött, vitt och rosé vin, med tyngdpunkt på röda viner.

El Camí / 2018

El Camí är en smal slingrande väg som passerar genom Bell Cros vingård. Den spelade en stor roll under det spanska inbördeskriget 1936-39. En tid då vinproduktionen i Spanien i princip stod still. Det finns fortfarande två hus (masias) längs vägen bevarade. Dessa hus spelade en viktig roll under kriget som sjukhus respektive matutskänkningsställe.

VINTYP Rött vin
DRUVOR Handplockade 79 % Carinyena, 11 % Garnacha Negra och 10 % Tempranillo
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS ÅLDER 12-65 år
SMAKNOTER Färgen är mörk blåröd. Doft av mörka bär, blommor så som viol, och med inslag av medelhavsvegetation Smaken är frisk, fyllig med lätta inbjudande tanniner.
SERVERINGSFÖRSLAG Passar utmärkt till ljust och rött kött tillsammans med pasta, ris och grönsaker. Servera vinet vid en temperatur på 13–17 °C.
Läs mer / ladda ner PDF

El Tracte / 2017

Det första steget i projektet Bell Cros togs i september 2017. Efter ett äkta katalanskt handslag (”el tracte”) tog Bell Cros över den mark som paret Joan och Maria hade brukat under 40 år. I köpet ingick 4 000 kg druvor av sorten Carinyena – druvor som nu blivit ett vin i begränsad upplaga.

VINTYP Rött vin
DRUVOR 100 % handplockade Carinyena
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS MEDELÅLDER 45 år
SMAKNOTER Färgen är intensiv med stort djup och ljusare skiftningar. Täta och komplexa aromer av mörka bär, mint och lakrits framträder mot bakgrundsnoter av viol. Känslan i munnen är mycket frisk och tanninerna tydliga men inte skarpa.
SERVERINGSFÖRSLAG Passar utmärkt till olika kötträtter. Öppna flaskan 30 minuter före servering och servera vinet vid en temperatur på 13–17 °C.
Läs mer / ladda ner PDF

L’Addició / 2018

Historiskt sett odlas drygt 95 % rödvinsdruvor i Montsant. Så även hos vingården Bell Cros. På senare år har man också återupptäckt druvsorten Garnacha Blanca och dess potential för fantastiska viner. Det här vinet, L’Addició, är ett fint tillägg till våra röda viner.

VINTYP Vitt vin
DRUVOR Handplockade; 88 % Garnacha Blanca och 12 % Macabeo
VINMAKARE Joan Asens
VINRANKORNAS MEDELÅLDER 25 år
SMAKNOTER Medelfärgat vin med ljusgula och gröna toner. Den täta och komplexa aromstrukturen domineras av citrus, anisfrön och vita blommor. Smaken är fyllig och frisk med bra syra och volym.
SERVERINGSFÖRSLAG Fisk och skaldjur, ljust kött, sallader (utan vinägrett), ost, pasta, ris. Serveras vid en temperatur på 8–10 (14) °C.
Läs mer / ladda ner PDF

Distributörsinformation

Är du vindistributör och önskar underhandsinformation om utvecklingen av Bell Cros viner? Fyll vårt formulär så hör vi av oss.

Kontakt